Accesul la informaţii publice
Facultatea de Automatică, Calculatoare ÅŸi Electronică este o instituÅ£ie publică a statului român ÅŸi se supune legilor ÅŸi reglementărilor în vigoare în ceea ce priveÅŸte liberul acces la informaÅ£iile de interes public.
ConstituÅ£ia României (detalii) reglementează dreptul la informare al persoanelor prin articolul 31: "Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaÅ£ie de interes public nu poate fi îngrădit. Autorităţile publice, potrivit competenÅ£elor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice ÅŸi asupra problemelor de interes personal. Dreptul la informaÅ£ie nu trebuie să prejudicieze măsurile de protecÅ£ie a tinerilor sau securitatea naÅ£ională. Mijloacele de informare în masă, publice ÅŸi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice".
Legea nr. 544 din 2001 (detalii) a Parlamentului României stipulează în art. 1 accesul liber ÅŸi neîngrădit al persoanelor la orice informaÅ£ii de interes public. Articolul 2 al acestei legi defineÅŸte termenii instituÅ£ie publică precum ÅŸi informaÅ£ie de interes public:
- prin autoritate sau instituÅ£ie publică se înÅ£elege orice autoritate sau instituÅ£ie publică ce utilizează sau administrează resurse financiare publice, orice regie autonomă, companie naÅ£ională, precum ÅŸi orice societate comercială aflată sub autoritatea unei autorităţi publice centrale sau locale ÅŸi la care statul român sau, după caz, o unitate administrativteritorială este acÅ£ionar unic sau majoritar;
- prin informaÅ£ie de interes public se înÅ£elege orice informaÅ£ie care priveÅŸte activităţile sau rezultă din activităţile unei autorităţi publice sau instituÅ£ii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informaÅ£iei.
Conform art. 5 al aceleiaşi legi, fiecare autoritate sau instituţie publică are obligaţia să comunice din oficiu următoarele informaţii de interes public:
- actele normative care reglementează organizarea şi funcţionarea autorităţii sau instituţiei publice;
- structura organizatorică, atribuţiile departamentelor, programul de funcţionare, programul de audienţe al autorităţii sau instituţiei publice;
- numele şi prenumele persoanelor din conducerea autorităţii sau a instituţiei publice şi ale funcţionarului responsabil cu difuzarea informaţiilor publice;
- coordonatele de contact ale autorităţii sau instituţiei publice, respectiv: denumirea, sediul, numerele de telefon, fax, adresa de e-mail şi adresa paginii de Internet;
- sursele financiare, bugetul şi bilanţul contabil;
- programele ÅŸi strategiile proprii;
- lista cuprinzând documentele de interes public;
- lista cuprinzând categoriile de documente produse ÅŸi/sau gestionate, potrivit legii;
- modalităţile de contestare a deciziei autorităţii sau a instituÅ£iei publice în situaÅ£ia în care persoana se consideră vătămată în privinÅ£a dreptului de acces la informaÅ£iile de interes public solicitate.