In memoriam Prof. Emil PETRE

Comunitatea academică din domeniul automaticii comemorează pe profesorul și cercetătorul Emil PETRE, la un an de la trecerea în eternitate.

S-a născut la 4 decembrie 1952 la Nenciulești, jud. Vâlcea. Studiile gimnaziale le-a urmat la Școala generală din comuna Tetoiu, jud. Vâlcea (1959-1967), pe care le-a continuat cu studiile liceale, la Liceul Industrial nr. 1, Craiova (1967-1972), unde a fost șef de promoție. A susținut examenul de Bacalaureat în 1972, obținând una dintre cele mai mari medii de absolvire (9,94). În același an a fost admis ca student la Universitatea din Craiova, Facultatea de Electrotehnică, specializarea Automatizări și Calculatoare, iar studiile le-a finalizat în 1977, cu media generală 9,87, iar la examenul de diplomă a obținut nota 10 (zece), fiind unul dintre cei mai buni studenți.

A fost repartizat în 1977 la Oficiul de calcul al Trustului de Construcții pentru Îmbunătățiri Funciare, Craiova, unde a lucrat până în septembrie 1981. Aici a desfășurat activități de proiectare și dezvoltare a unor sisteme informatice.

În 1981 a ocupat, prin concurs, postul de asistent la Facultatea de Electrotehnică din Craiova, parcurgând apoi toate treptele academice până la postul de profesor universitar, pe care l-a obținut în 2003, la Catedra de Automatică a Facultății de Automatică, Calculatoare și Electronică, Universitatea din Craiova.

În 1990 a fost admis la studiile universitare doctorale, domeniul „Sisteme Automate”, cu tema Proceduri de conducere a proceselor dinamice din biotehnologie, conducător științific prof. Vladimir Răsvan, susținându-și teza în 1997. Din 2008 a fost conducător de doctorat în domeniul Ingineria Sistemelor, iar trei doctoranzi au susținut teza de doctorat și au obținut titlul de doctor sub coordonarea domniei sale.

A fost Șeful Catedrei de Automatică (2004-2011), Director al Departamentului de Automatică, Electronică și Mecatronică (2011-2013) și al Departamentului de Automatică și Electronică (2013-2017), din cadrul Facultății de Automatică, Calculatoare și Electronică a Universității din Craiova.

Domeniul de competență academică și de cercetare a fost Automatica, având o expertiză bogată în sisteme neliniare, control adaptiv, rețele neuronale, sisteme de reglare automată, sisteme în timp real, modelarea și controlul proceselor biotehnologice.

A participat la numeroase specializări în străinătate, la instituții academice de talie internațională, dintre care menționăm Universitatea Liberă din Bruxelles, Belgia, Universitatea Tehnică din Dresda, Germania, Universitatea Tehnologică din Compiègne, Franța, precum și prestigioasele Școli de vară din domeniul automaticii organizate la Institutul Național din Grenoble, Franța.

A fost membru în societăți internaționale (IEEE, IFAC), editor la reviste de specialitate, membru în comitetele unor conferințe internaționale și a primit numeroase premii pentru activitatea de cercetare. A desfășurat o bogată activitate științifică, concretizată prin contracte de cercetare, aplicații industriale, brevete de invenție, articole publicate în reviste de mare impact, lucrări comunicate și publicate în volumele manifestărilor științifice, cărți publicate în edituri. În anul 2021, revista Bioresource Technology, Elsevier (revistă de top Q1, prima poziție dintr-un domeniu al ISI Web of Science - Clarivate Analytics), a ales ca pe coperta numărului 328 să fie reprezentată o figură (Best paper figure - cover page) din ultimul articol publicat de profesorul Emil Petre.

Cu modestia care l-a caracterizat întotdeauna, onestitatea academică și recunoașterea științifică incontestabilă, profesorul Emil Petre a fost exponentul unei generații care a contribuit major la dezvoltarea Automaticii în țara noastră și în plan internațional.

S-a stins din viață pe 22 octombrie 2020, la Craiova. Colegii, colaboratorii și generațiile de studenți pe care i-a pregătit îi vor păstra o vie și pioasă amintire.

Știri@UCV 22.10.2021