Acronimul ADCOSBIO provine de la "ADvanced COntrol Systems for BIOprocesses in food industry" / "Sisteme de conducere avansata a unor bioprocese din industria alimentara".
Îmbunatatirea semnificativa a performantelor si calitatii produselor în domeniul economic vital al industriei alimentare se poate realiza prin utilizarea unor tehnici moderne de monitorizare si conducere. Proiectul urmeaza tendintele actuale de cercetare, unifica si valorifica experienta echipelor partenere pentru aplicarea rezultatelor cercetarii la bioprocese din industria alimentara, în special din panificatie si tratarea apelor reziduale provenite din aceasta industrie.
Modelarea si conducerea bioproceselor pot fi realizate cu succes prin abordari interdisciplinare din domeniile automaticii, biochimiei si tehnologiei informatiei. Bioprocesele sunt sisteme neliniare complexe, caracterizate prin incertitudini de modelare, interconexiuni, întârzieri si absenta unor senzori ieftini si fiabili. Utilizând rezultatele anterioare ale echipei, aceste abordari interdisciplinare vor fi exploatate în scopul dezvoltarii unor sisteme de conducere avansata care sa poata gestiona problemele specifice mentionate.
În primul rând, în proiect vor fi dezvoltate tehnici de conducere avansata bazate pe algoritmi neliniari (adaptivi, predictivi, sliding-mode, neurali, fuzzy, hibrizi) pentru bioprocese, în diverse structuri de sisteme de conducere. În al doilea rând, aceste tehnici vor fi implementate, testate si validate pe procese din industria alimentara, în special la mori si fabrici de pâine. Sunt vizate în principal trei procese: procesul de producere a pâinii, macinarea grâului / procesarea fainii si respectiv bioprocesul de tratare a apelor reziduale provenite din industria alimentara.
Obiectivele de cercetare principale sunt urmatoarele:
Obiectivele ating o serie de probleme considerate deschise de catre Comitetul Tehnic IFAC (International Federation of Automatic Control) pentru Biosisteme si Bioprocese. Aceste probleme stiintifice interdisciplinare pot fi exploatate, generând elemente originale ce pot conduce la valorificarea cercetarii românesti în domeniu.
Produsul cercetarii va fi un pachet de tehnologii si proceduri inovative (algoritmi, software si hardware) pentru conducerea bioproceselor, cu aplicabilitate directa în industria alimentara si tratarea apelor reziduale. Rezultatele specifice preconizate sunt urmatoarele: modele experimentale ale proceselor de fermentatie si de tratare a apelor reziduale, noi tehnici de identificare si estimare (inclusiv instrumente software) pentru bioprocese, tehnologii inovatoare de conducere avansata, algoritmi de acordare inteligenta pentru controllere low-cost, solutii practice de conducere pentru procese din industria alimentara. Proiectul ADCOSBIO este conceput pentru aplicarea acestor rezultate într-un mediu industrial real; prin utilizarea noilor tehnologii, procesele din industria alimentara pot fi îmbunatatite semnificativ din punct de vedere al performantelor si calitatii. Aplicabilitatea rezultatelor poate fi extinsa cu costuri minime si la domenii conexe, de exemplu la alte procese din industria alimentara (fermentatia alcoolica si lactica, sinteza enzimelor) si la diferite procese chimice.
Consortiul de cercetare este alcatuit din patru parteneri: trei organizatii de cercetare (Universitatea din Craiova - coordonator, Universitatea "Politehnica" din Timisoara, Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati) cu experienta nationala si internationala de cercetare, si o companie privata (S.C. Moara Calafatului S.R.L.), cea mai mare moara si întreprindere de producere a pâinii din regiunea de sud a judetului Dolj. Echipele de cercetare sunt multidisciplinare, cu specialisti în sisteme automate, tehnologia informatiei, inginerie electrica, biotehnologie, biochimie si agronomie.